Wat gaan we eten / What to eat.

 

Het leek me leuk om iets te vertellen over de keuken, lokale producten en gerechten. En daar blijkt daar heel veel over te vertellen, dat past echt niet allemaal in één Blog.

Vanwege de vruchtbare vulkanische bodem, de redelijk constante temperatuur, de vele zonuren en de vrijwel dagelijkse hoeveelheid regen, groeit hier alles overvloedig. Dat geldt voor bomen, struiken, groenten, fruit en helaas natuurlijk ook voor onkruid natuurlijk. Bovendien is het eiland voornamelijk agrarisch, naast een bescheiden toeristenindustrie, dus er worden vooral lokale producten gekocht.

Mijn ervaring is dat het eten hier niet heel erg scherp gekruid wordt. Al staat er altijd wel een fles hot saus op tafel, voor de liefhebbers. Ook al zijn er genoeg soorten seasoning pepper en kruiden om de smaak te versterken, echt spicy is het nooit.

Laat ik beginnen met fruit. Ik heb hier echt al van alles geproefd, soms fruit waar ik nog nooit van had gehoord. Om te beginnen is daar custardappel. Echt onooglijk aan de buitenkant, vanbinnen heerlijk zacht wit vruchtvlees. En verrassend friszoet. Dit kun je het beste eten met een lepel, of gewoon met je tanden de schil leeg schrapen. Het smaakt, inderdaad, een beetje naar custard.

Een van mijn persoonlijke favorieten is broodfruit. Een grote vrucht met een wat stekelige buitenkant, die je niet rauw kunt eten. Je kunt ‘m koken, bakken of roosteren. Allemaal even lekker. Het wordt hier vaak als groenten geserveerd. Ik vind het heerlijk en zou het elke dag kunnen eten.

Er zijn diverse soorten bananen, de gewone banaan die je eet als ie rijp is, dat gebeurt hier minder dan in Nederland. De bakbanaan, die je moet natuurlijk eerst bakken. En bijvoorbeeld de kleine vijg banaantjes, die je ook eerst kookt en dan pas eet. Die zijn ook erg lekker en gezond.

Soursop, zuurzak is één van de lekkerste en zoetste vruchten die ik ken. Helaas heb ik het nog pas 1 keer geproefd als vrucht, en een keer als sap. Schoolkinderen krijgen hier overigens vaak vers vruchtensap bij hun snack of lunch mee naar school. Op dit moment is vers passievrucht sap bijna overal verkrijgbaar.

Over peren gesproken, een avocado wordt hier avocadopeer genoemd. En ze zijn heerlijk, er zit hier echt smaak aan in tegenstelling tot de avocado’s die ik uit Nederland ken. Daar hoef je niets aan toe te voegen om het smakelijk te maken.

Ik las in een artikel online dat er meer dan 75 verschillende soorten fruit op het eiland groeien. Dus voorlopig ben ik nog wel even bezig om alles te ontdekken en te proeven. Dit was slechts een klein inkijkje in enorme variëteit aan lokaal fruit. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen.

 

 

Tot de volgende Blog,

Zonnige groet, Marieke

 ***********************************************************

It seemed like fun to tell you about the local cuisine, products and dishes. And as it turns out there is a lot to talk about, that will not fit in this one Blog.

Due to the fertile volcanic soil, the fairly constant temperature, the many hours of sunshine and the almost daily rainfall, everything grows here abundantly. This applies to trees, shrubs, vegetables, fruits and unfortunately also for weeds naturally. Moreover, the island is mainly agricultural, in addition to a small tourist industry, so there is an abundance of local produce available.

My experience is that the food here is not very spicy. Though there is always a bottle of hot sauce on the table for those who love to kick it up a little. Also, there are a lot of different kinds of seasoning pepper and herbs in order to enhance the flavour, spicy it never really is.

Let me start with fruits. I really have tasted very different kinds of fruits, sometimes fruit I had never even heard of before. To start, there is custard apple. Really unsightly exterior, inside soft white flesh. And surprisingly sweet and fresh. This can be eaten with a spoon, or just by scraping the peel with your teeth.  Indeed, it does taste a little like custard.

One of my personal favourites is breadfruit. A large fruit with a somewhat prickly exterior, you cannot eat raw. You have to cook, bake or roast it. All equally tasty. Here it is often served as vegetable. I think it’s delicious and could it every day.

There are several kinds of bananas, ordinary ripe banana you eat just like that. Which it is not that common here. The plantain, you must first fry. And for example the small fig bananas that you first boil and then eat. They are really nice and healthy.

Soursop has to be is one of the tastiest and sweetest fruit I know. Unfortunately I tasted it only one time so far. In general schoolchildren often get fresh fruit juice to go with their snack or lunch. Currently passion fruit is in season, lovely fresh fruit juice.

Of course there is also pineapple, mango, papaya, orange, passion fruit, grapefruit, watermelon, carambola and don’t forget coconut. Too many to mention. You can also buy apples here. I’m not sure if they are also grown locally. I do not find them very tasty, rather dull. Of course in the Netherlands we are very spoiled with a huge variety of apples and pears. So I am saving the apples for when I visit.

Speaking of pears, avocado is known here as avocado pear. And they are very delicious, they actually have a very nice taste, unlike the avocados that I know from the Netherlands. Nothing needed to enhance the taste.

I read in an online article that there are over 75 different types of fruit on the island. So that will keep me occupied trying to find and taste them all. Well this was only a brief look into the local fruits. I hope you liked reading it.

See you at my next blog,

Sunny regards, Marieke

3 gedachten over “Wat gaan we eten / What to eat.”

 1. Dolend op het internet, hoppend van blog naar blog kom ik hier even lezen.
  Lekker eten is altijd aan mij besteed.
  Een kleine vijg banaan is nieuw voor mij.
  Ik ga verder op het internet naar informatie zoeken.
  Vriendelijke groet,

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s