Cultuur verschil? Cultural difference?

Nu ik sinds een paar weken dagelijks van en naar school loop, word ik me bewust van een enorm verschil tussen Nederland en Dominica. En ja natuurlijk wist ik al dat dit een heel ander land is, een andere cultuur, een warmer en vochtiger klimaat. Dat bedoel ik niet, want die verschillen kende ik al van mijn vorige bezoeken. Nee ik bedoel iets heel anders. Of dit een cultureel verschil is, ik weet het niet zeker, zeg het maar.

Ik ben overduidelijk (nog geen) local, en val op door mijn kleding, blonde haar en lichte huidskleur. Heel veel mensen ken ik hier ook nog niet. Ik ben daarom elke keer aangenaam verrast dat mensen op straat je gewoon groeten. Niet iedereen, maar zeker 100% meer dan in Nederland. En als ik weer eens zwoegend de steile berg op loop, op weg naar huis, vraagt er vaak iemand of het goed met me gaat. Ik neem nl. de tijd en stop af en toe om even op adem te komen. Of om, met mijn altijd aanwezige gastendoekje, het zweet van mijn gezicht te vegen, terwijl ik mijn parasol onhandig tussen mijn kin en schouder klem. Gelukkig merk ik dat het langzaam iets makkelijker wordt, alleen op een bloedhete dag als vandaag dan ben ik wel blij als ik het weer gehaald heb. En mijn Nederlandse tempo afleren, dat helpt ook natuurlijk.

Het kost helemaal niets om goedemorgen of goedemiddag te zeggen, maar in Nederland zijn we dat duidelijk verleerd, om wat voor reden dan ook. Ik ben bijna 10 jaar lang met de bus naar Utrecht gereisd. Zeker 80% van de tijd met dezelfde mensen. Dat is een reis van 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van weer en verkeer. Echt niemand zegt iets tegen elkaar, ook ik niet, dat geef ik direct toe. Zelfs bij de chauffeur kon er soms slechts een gemompeld goedemorgen vanaf.

Wat kunnen we dan nog veel leren van kinderen, zodra ze je kennen komen ze enthousiast binnen rennen en vliegen je om je nek, of zwaaien je uit als je naar huis gaat.

Ook als je hier de weg vraagt zijn mensen meer dan bereid om even een stukje mee te lopen om je in de juiste richting te sturen. Heel fijn om mee te maken, als je in je uppie lijkt te verdwalen in je nieuwe hoofdstad.

Ook hier verandert de wereld en daarmee de inwoners. De mensen zijn meer gefocust op zichzelf, door alles wat er in de wereld gebeurd en het feit dat we op zoveel manieren van alles krijgen voorgeschoteld via social media en TV. Dat lijkt vooral de jeugd te raken. Daarom geniet ik dus extra van de vriendelijkheid van de inwoners van dit kleine landje. En hoop ik stiekem dat dit eiland zoveel mogelijk haar vriendelijke zelf blijft de komende jaren.

Zonnige groet, Marieke

**************************************************************

Because I am walking to school every day, I have become aware of a huge difference between the Netherlands and Dominica. Yes of course I know this another country, a different culture, a warmer and more humid climate. That is not what I mean, because those differences I already knew from my previous visits. I mean something else. Whether it is a cultural difference I don’t know, you tell me.

It is obvious I am not a local (yet), I stand out through my clothes, my blond hair and light skin tone. I also don’t know a lot of people. So I was pleasantly surprised that people actually greet you in the street. Of course, not everybody, however for sure 100% more than in the Netherlands. And when I try and make my way up the steep hill, on my way home, very often someone will ask me if I am ok. Since I do take my time and stop every now and then to catch my breath. Or to wipe the sweat of my face with my ever-present washcloth, trying to balance my umbrella (that I use against the sun) between my chin and my shoulder, I notice that I am slowly improving, only on a really hot day like today, I am always glad the moment I get home after that steep climb. And changing my pace from Dutch to tropical, that helps as well.

It doesn’t cost anything to say good morning or good afternoon, however in the Netherlands we have obviously stopped saying it, for whatever reason. I have travelled to Utrecht on the bus for close to 10 years. With at least 80% of the time the same people. Depending on the weather and traffic, the journey was 1,5 to 2 hours. And nobody on the bus would talk to each other, including me, I have to admit. Even the driver would sometimes only mumble something that sounded like good morning. We can learn some much from children, as soon as they know who you are, they run to you in the morning to give you a hug, or wave goodbye when you go home after school.

Also when you ask for directions, people will make an effort to walk with you a little to show you where to go exactly. That is such a nice experience when you seem to be lost all by yourself in your new capital city.

Here too, the world changes, and with it also its people. People seem more focused on themselves, by everything that is going on in the world and the fact that there are so many ways in which we are presented with everything through social media and TV. And youth seems to be more influenced by it. That is why I enjoy the friendliness of the people of this little country even more. And secretly I hope that this island remains her friendly self for as long as possible the coming years.

Warm regards, Marieke

 

One thought on “Cultuur verschil? Cultural difference?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s